İNSANLIĞIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI

Yusuf Yapıcı

İNSANLIĞIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI

 

Teknoloji iki tarafı keskin bıçak gibidir. Tutmasını bilmezsen zarar verir hatta öldürür. Fakat gerektiği gibi tutarsan fayda sağlar. Tıpkı evde çocuklarımızın elinde bulunan telefon, tablet ve bilgisayar gibi…

İstediğiniz kadar çocuğunuzu dışardaki tehlikelerden koruyun eğer kontrolsüz internet ve bilgisayar varsa zaten tüm dünya o çocuğun odasındadır.  İyisiyle de kötüsüyle de... İnternet, iyi kullanıldı zaman güçlü bir eğitim aracıdır.

Çağımız artık teknoloji çağı: akıllı telefonlar, arabalar hatta akıllı evlerde yaşıyoruz.  Evi, işi tek tuşla yönetebiliyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım istediğimiz an cep telefonundan istediğimiz her şeyi kontrol edebiliyoruz. Ve çocuklarımız da bu çağın çocukları. Konuştukları dilden tutun da tüm davranışları bu çağın ürünüdür; kısa cümleler, sanal arkadaşlıklar, oyun bağımlılığı, dikkat sorunu olan ve kitap okumaktan çok sıkılan bir nesil… Çünkü her şey önlerinde hazır.

Tek tuşla dünyaya açılıyor, hiç tanımadığı insanlarla arkadaş oluyor ve günlük hayatta hiç olmadığı kadar rahat oluyorlar. Gerçekte hayatta özgüveni düşük, asosyal ve dikkat sorunu olan çocuk sanal alemde popüler olabiliyor. Bu durumdaki bir genç  kendini dış dünyada değersiz hissederken sanal dünyada değer görüyor ve daha bağımlı hale geliyor. Okuldan gelir gelmez ve hatta serviste başlıyor sanal dünya.

Şimdiki çocukların; deneyimleri sanal, oyunları sanal,  beklentileri sanal bu da onları doyumsuz, mutsuz ve depresyona yatkın hale getiriyor. Ve daha sayamadığımız nice zararlar (zorbalık, taciz, küfür vb.)… Ne istekleri bitiyor ne de mutlu oluyorlar. Çünkü gerçek dünyayı tanımadan büyüyorlar.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öncelikle anne-babaların günümüz teknoloji araçlarının riskleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir; yasal olmayan, cinsellik ve şiddet içeren internet siteleri, tehlikeli olabilecek insanlarla iletişim kurma, oyunlara aşırı bağımlılık, fiziksel bozukluklar( kamburluk, odaklanma, aşırı kilo vb.) … Bunlar, çocukların karşılaşabilecekleri ve önlem alınması gereken tehlikelerden sadece birkaçı.   Bunun için;

- En az bir öğün yemeği birlikte yemeye çalışın.

- Öncelikle teknolojinin nasıl kullanılması gerektiğini çocuğunuza anlatın.

- Eve gelir gelmez TV’yi açmayın. Tek başına televizyon izlemesine izin vermeyin, birlikte kaliteli programlar izleyin ve birlikte eleştirip yorumlayın.

- Sosyal medyadan çocuğunuzu takibe alın. Bilgisayara önleyici programlar kurun. Çocuğunuzun arkadaş listesini kontrol edin. Ama bunu onu incitemeden yapın.

- Saatlerce bilgisayar başında oturmasına izin vermeyin.

- Ev ve aile içi bazı kullarınız olsun; örneğin, belli bir yaştan sonra telefon alınır ya da günlük yarım saat bilgisayar oyunu oynanır gibi. Fakat çok büyük yasaklar koymayın.

- Çocuğunuzun odasına televizyon ve belli bir yaştan önce bilgisayar koymayın.

- Çocuğunuzu sohbete teşvik edin; önce siz gününüzü anlatın sonra ona anlattırın.

- Çocuğunuz sussun diye ya da oyalansın diye asla telefon, bilgisayar vb. aletler vermeyin.

Çocuklarımız bizim her şeyimiz, onları yetiştirirken çok donanımlı olmalıyız. Çağımız hatayı kabul etmiyor. Ki söz konusu çocuklarımızsa asla… Görüş, öneri ve sorularınız için iletişime geçebilirsiniz…

30.05.2018 (Yusuf Yapıcı)

DİĞER YAZILAR

KARANTİNA SÜRECİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

ÇOCUKLAR NEDEN BAŞARILI OLAMIYOR?

KODLAMA DERSİ NE KADAR GEREKLİ?

ÇOCUĞUNUZ ÖZGÜVENLİ Mİ ŞIMARIK MI?

Özel okullar ve sınırsız vaatler

GENÇLERLE İLETİŞİM NASIL OLMALI

ÇOCUKLARLA BAHARI YAŞAMAK

HER ÇOCUK ZEKİ MİDİR?

Davranış, sözden daha etkilidir